Tips til ørredsøen
Regnbueørreden og de øvrige ørredarter i landets mange ørredsøer, kan nogle dage være næsten umulige at fange, og andre dage bider de på næsten hvad som helst… Der er mange faktorer der spiller ind, og også mange metoder, der kan hjælpe dig til flere og mere stabile fangster ved ørredsøerne fremover. Herunder har jeg samlet nogle af mine tips til fiskeriet henover året.
Udsætninger:
Forudsætning nummer et for et rigtig godt fiskeri er, at der er fisk i søen du fisker i… Hvis du gæster vande, der har mange lystfiskere, vil der blive sat fisk ud ofte, og der vil derfor altid være fisk i søerne, og hvis søejeren endda reklamere på sin side eller FB side med, hvornår der sættes fisk ud, ved du, hvornår der er kommer nye fisk i søen. Udover at der tilføres flere fisk, når der sættes ud, så sætter udsætningerne ofte gang i de andre fisk i søen. Ofte hugger fiskene ikke den første halve til hele times tid efter udsætningen, men derefter begynder de ofte at hugge. Nogle søer skriver også op, hvornår de har sat fisk ud, så man kan se det, inden man begynder sit fiskeri. Især mindre besøgte vande, sætter ofte sjældnere ud, men måske i større portioner, så her kan opleves rigtig vildt fiskeri efter en udsætning. HUSK dog på, at der ofte er masser af fisk i søerne i forvejen, så gå altid en tur om søen, og hold øje med fisk og bevægelser i vandet – eller om andre fanger. Det giver ofte et godt blik på, om der er aktive fisk. Jeg oplever tit godt fiskeri i søer, hvor der ikke er sat fisk ud i nogen tid – men der er ofte fisk alligevel, så det er ikke en regel uden undtagelser..
Gå altid en tur ved søen – gerne med polariserede briller på, for at se, om der er fisk, hvor de opholder sig, og hvordan de opfører sig.. Jeg fisker meget sjældent i søer, hvor jeg ikke har set fisk eller tegn på fisk…
Konkurrencer/jubilæer:
Til konkurrencer/jubilæer/opstart af nye søer, sættes der ofte meget store mængder fisk ud, og i de fleste konkurrencer, fanges der masser af fisk den første halve til hele time, hvorefter fiskeriet kan blive svært, fordi de mange fiskere, for resten af fiskene til at blive sky og trykke sig ved bunden. Derfor oplever jeg også oftere og oftere, at der laves en times pause midt i en konkurrence for at give fiskene ro – og bagefter bider de så rigtig godt igen. En times tid efter konkurrenceslut, kan man ofte opleve rigtig godt fiskeri, da der stadig er mange fisk i søen, som nu får mere ro, og kommer i hugget. Derfor har jeg haft mange gode ture både under, men også efter en konkurrence.
Agnvalget og metoden
Først vil jeg fortælle lidt om, hvad jeg oftest har med, når jeg tager til ørredsøen. det er faktisk ikke det vilde sortiment, da jeg holder mig til de agn, jeg har bedst erfaring med henover året, så de kommer her:
- Microblink og gennemløbere: Der er ekstremt mange mini.blink på markedet. Blink i størrelser fra neglestørrelse op op til 3-4 cm. Ørrederne elsker små agn, og de små blink, kan fiskes langsomt og forførende for næserne af dem. Nogle er i tykke plader, som synker hurtigt, og andre i brede og tynde plader, som kan fiskes ekstremt langsomt. Hvis fiskene stor højt i vandet og er synlige, bruger jeg meget de lette blink – det gælder også til ultralangsomt fiskeri i vinterkoldt vand.. Hvis de går dybere, bruger jeg ofte lidt tungere blink eller gennemløbere i 3-8 gram, der kan fiskes dybt og ruller lokkende ved spin-stop. Jeg bruger oftest naturlige farver i klart vand og skrappe farver i uklart vand eller hård blæst, hvor fiskene jager mere agressivt. De skrappe farver er også gode sent efterår og til midt på foråret. De sorte kan overraske meget positivt, når haletudserne kommer sidst på foråret… Men også sommer er god med mørke farver. Jeg skifter ofte den lille enkeltkrog på microblinkene med en lille trekrog. Det giver mig lidt flere fisk, og jeg kan fighte dem lidt hurtigere ind, da der kan lægges mere pres på fiskene med en stærkere krog. Se mere HER
- Spinnere: Spinneren lokker ekstra meget med sin roterende ske, der giver lyde, som en flygtende fisk i vandet. Farver vælges, som ved microblinkene. Jeg bruger ofte spinnere fra 3-7 gram.
- Den “glemte” regnorm: De fleste har vel fisket med regnorm, men mange glemmer lidt, hvor god en agn, den faktisk er. Ormen er et naturligt fødeemne, og derfor vil ørrederne sjældent ane uråd, hvis man fisker dem rigtigt. Eneste problem er dog, at alle fisk elsker regnorm, så hvis der eks. er mange skaller eller småaborrer i din ørredsø, så skal du regne med en del bifangster af dem.. Ormen kan selvfølgelig fiskes passivt under en prop, hvilket til tider kan være ganske effektivt, og jeg bruger det tit i en eventuel tisse/spisepause i fiskeriet, hvor ormen så kan fiske for sig selv. Jeg fisker gerne tæt ved bredden eller langs øer, hvor mange ørreder ynder at trække. Er der meget pres på fiskeriet og mange fiskere, så er en orm fisket ude midt i søen på et kastflåd et godt valg. Min favorit med orm at at fiske efter sete fisk med let grej, hvor ormen er eneste kastevægt. Jeg fisker emd tynd line (0.2-0.25 klar nylon eller fluocarbon) og bruger en enkeltkrog str. 10-4 afhængigt af ormenes størrelse (Jeg bruger oftest små orm eller stykker af større orm, når vandet er varmt, og større orm, når vandet er koldt). Fiskene spottes – gerne med polariserede briller,og der kastes så ud 1-2 meter foran dem i den retning, de trækker i. Der kan nøkkes let med ormen for at lokke mere.. Hvis fisken ignorerer, så kast igen – og igen til den – pludselig tager de! Langsom indspinning med regnorm, fisket 2-3 meter efter et flydende kasteflåd er også rigtig effektivt!
- Power-maggots/GULP Honeyworm/Gulp regnorm og andre larve/ormelignende agn med duft: Fiskes aktivt – enten ved at kaste til sete fisk, som med regnormen, eller med indspinning efter flydende eller let synkende kasteflåd. Monter gerne maggotsene i en svag l-form, da det får dem til at rotere i vandet ved indspinning. Tjek gangen inden du kaster ud – det kan betyde alt!
- Powerbait: Fås i et utal af dufte, og kan formes i masser af former. Det kan fiskes passivt over bunden med et lille splithagl, som belastning 30-150 cm. fra krogen med den flydende bait. Min favorit er dog aktivt fiskeri efter et bombardaflåd i flydende, hvor jeg har 2-3 meter klar line 0.20-0.25 efter bombardaen og har et lille splithagl monteret ½ meter før krogen for at trække powerbaiten lidt ned i vandet. Baiten formes oftest, som en haletudse eller en “duckfoot” se mere om, hvordan du former den HER
Årets/døgnets gang ved søerne
Årets gang her i landet er meget svingende – fra iskoldt vejr med is og til hede somre. Og alle årstider er med store forskelle. Vi har jo både “grønne” vintre og hede somre. Da ørreder er vekselvarme, har de samme temperatur, som vandet, og derfor skal man forestille sig, at hvis vandet er nær frysepunktet, så er fiskens muskler og fordøjelsesystem lige så koldt. Er det derfor koldt i vandet, vil der ofte skulle fiskes dybere og langsommere end man plejer, da fiskene ikke bevæger sig meget efter maden og går dybt. Områder med kildevand kan være rene oaser i disse tider. Bliver vandet sommervarmt og kommer det især over 20 grader, mister fiskene meget af deres bidelyst. På varme somre, vil man derfor ofte opleve, at fiskene i dagtimerne kan være svære, og at de nemmere fanges tidlig morgen og sen aften. Dage med regn i en varm periode, kan derfor give gode fangster. Ligeledes har jeg haft held under optræk til uvejr. Generelt får man flere fisk tidligt og sent på dagen. I nogle søer må man fiske fra lidt før solopgang til lidt efter, og i disse timer, kan man opleve et utroligt godt fiskeri – især om sommeren, hvor der ofte sættes flest fisk ud, men fanges færrest i dagtimerne. Mørke og blæsende dage er altid godt efter min mening, så høj sol og vindstille kan være svære odds. Hvis du vil fiske i klart vejr og vindstille – især sommer, så fisk med let grej og meget små agn. Prøv at kaste lette agn ud lige foran fisken, som beskrevet herover under ormefiskeri. Det kan overraske!
Skriv gerne til mig, hvis i har spørgsmål, og ønsker i eller familien et kursus, kan i kontakte mig på mailen.
Jeg håber at guiden her, kan hjælpe jer til mere succes ved ørredsøerne.
Knæk og bræk!
Frank Sjøgreen
Som altid, gode og letfattelige anvisninger. Tak for det!
Selv tak 🙂
hvordan fisker du dine Powermaggots?
Hej Johan.
Oftest ubelastet på tynd Line, hvor jeg kaster til sete fisk 0,5-1 meter foran den retning, de svømmer i.