Med MICROBLINK i ørredsøen!
BANG!
I allerførste kast med et nyt microblink, i stiv kuling og på kort distance, kom hugget, som et lyn fra en klar himmel! En 60 cm. lang, hidsig regnbue gav kamp til stregen på 0,10 linen og det 0,23 mm. tynde fluocarbonforfang. Blinket vejede kun godt 2 gram, og gik forførende nok til at fisken bare ikke kunne lade være… Jeg havde her i den kolde årstid, valgt skrappe farver i pink/gul og model Masu, der grundet sin lidt “omvendte” blinkform, er ekstremt livlig i vandet. Krogen satte sig dog i nettet under landingen og blev rettet ud, så den blev skiftet ud med en lille trekrog efter ørreden var kommet i fiskehimlen efter et dask med priesten.
Microblink er stormet ind på markedet, og har for mange fiskere, øget deres chancer for fangst betydeligt. De livlige småblink i et utal af former og farver, kan lokke nærmest enhver fisk til hug.
MEN… Hvilken farve og størrelse skal man så vælge….?
Det er naturligvis meget afhængigt af, hvem du spørger, men mine tips er, som følger:
I den kolde årstid, hvor fiskene også normalt ville gyde, er de tilbøjelige til at hugge mere aggressivt på skrappe farver. Jeg har især succes med farverne rød, orange og gul, men til især kilde, tiger og fjeldørred, er gul og hvid i særklasse. På visse dage er den fluo-grønne det eneste der dur, så skift gerne mellem forskellige farver, til du finder den rigtige….
Hvis der er fisk der viser sig i eller tæt ved overfladen, bruger jeg de lette blink på 1-4 gram med stor bæreflade, som kan fiskes langsomt og lokkende. Desuden er disse også min favorit, hvis det fryser meget eller temperaturen pludseligt falder, så fiskene nærmest klistrer til bunden.. Så kan et microblink med stor bæreflade, fiskes uendeligt langsomt og nærmest sitrende lige over bunden – det er magi for fiskene!!
Er der mange fiskere ved søen, så fiskene ofte går dybere, eller spotter jeg ikke overfladeaktive fisk, er de mere aflange og tungere blink på 4-8 gram mere valgt for mig. Især gennemløberne er gode, da de er ekstra tunge og kommer hurtigt til bunden. De skal fiskes en smule hurtigere, men de list aflange eks. som Mo-Inline, roterer ved langsom indtagning eller spin-stop, og det er uimodståeligt for fiskene i dybet!
Hvis der er høj sol og klart vand, er de mere naturlige eller mørke farver mere mit valg, og de næsten sorte er geniale, når haletudserne kommer hen i marts-april….
I sommertiden er jeg mere ovre i de mørke farver og fisker ofte højt (Dog dybt, hvis der er mange fiskere..) . Dog Pûrschfisker jeg meget ofte til sete fisk, med lette blink i skrappe farver, der giver voldsomme reaktioner. Rød og gul til guldørreder er en fest!! Jeg ELSKER at se de flotte fisk, angribe småblinkene i klart vand! Her kan man også se reaktionen, og hurtigt skifte farve, hvis de ikke vil bide.
Igen – det er vigtigt at eksperimentere med farverne og formerne, så hav gerne 6-8 farver at vælge mellem, og prøv at fiske først højt i vandet, dernæst en meter nede, og så fremdeles. Pludselig har du fundet teknikken, og fiskene hugger hele tiden!
Jeg bruger meget let grej for optimal føling med de lette blink og til tider forsigtige fisk. UL stænger på 5,6-7,2 fod med kastevægt op 2-12 gram og et lille spinnehjul med 0.07-0.10 line, og til sidst en lille svirvel, efterfulgt af 60-80 cm. 0,20-0,23 mm. klar nylonline eller fluocarbon, og en lille hægte uden svirvel, som blinket hægtes i. (Det giber blinket en mere levende gang, end hvis det var bundet direkte på linen).
Kæmpe knæk og bræk til jer derude – Skriv til mig, hvis i har spørgsmål.
Frank Sjøgreen
Hej Frank.
Mange tak for dine altid gode fortællinger og forklaringer om “det hele”. Det er en fornøjelse at læse dine gode råd og vejledninger. De er gode at få forstand af!
Tak.
Hej John.
1000 tak for de rosende ord.
<“)))>< Frank Sjøgreen
Hej Frank,
Hvad line har du på dit hjul? og er det så andet line der er på dit rig? så f.eks. fletline på dit hjul også noget 0.10 fluecarbon ?
Det afhænger af, hvad jeg fisker efter. I ørredsøerne er det ofte 0,06-0,10 fireline 8-strand med ½-1 meter 0,23 fluocarbon forrest.