Stør – for begyndere og øvede!

Stør – for begyndere og øvede!

Dato: 28 september 2019. Sted: Herning Fiskepark kl. 9:30……

Fangstgaranti er på optagelse med undertegnede, og min fiskemakker, Peter Fris. Denne dag skulle vi prøve noget nyt: Kendisfiskeri! TV Midt-Vest havde fået fat i et par kendte (Vi måtte ikke få at vide, hvem de var før på selve dagen…)

Peter og jeg havde taget grej med til et par timers ørredfiskeri og derefter et par timers størfiskeri, samt lånegrej til de to, der kom gående hen af græsset mod os: Dina Thorslund og Helle Frederiksen – Henholdsvis Verdensmestre i Boksning og Triathlon.

Peter og undertegnede med de to kendisser: Helle Frederiksen (th) og Dina Thorslund (tv)

Vejret startede helt perfekt med høj sol og næsten vindstille, men DMI havde trusler ude om kraftig regn senere på dagen – så vi håbede, at det ikke kom for tidligt.

Vi startede med et par timers ørredfiskeri for at få lidt action og lære pigerne lidt fiskekundskaber, da de begge var ret grønne i fiskeri. Jeg fiskede med Helle og Peter fiskede med Dina. Ørrederne ville dog slet ikke lege med.. Det var bare en af de dage, hvor de mange fisk bare svømmede rundt uden at ville bide…. Vi prøvede med flue, gummiagn, regnorm og diverse spin, men intet hjalp.. Hun en enkelt fik et lille hug, så det var kun dem, der havde fisket fra tidlig morgen, der fik ørreder den formiddag..

Stør!

Størene var jeg dog mere fortrøstningsfulde med, da de konstant gerne vil æde og er ligeglade med regn og rusk, så da vi havde afrigget ørredstængerne, riggede vi størgrej op – i alt 4 stænger.

Dina og Helle hygger med varm kakao i ly for regnen.

Reglerne for størfiskeri er forskellige fra fiskevand til fiskevand, og i Herning må man fiske med modhage, så der kom på mine og Helles i alt 2 stænger, 0,43 hovedline af nylon, derefter 60 g. glidelod og en gummiperle før en god svirvel. Derefter 30 cm. forfang af 0,43 nylon, og en sylespids enkeltkrog str. 2 i enden. Jeg ville på vores stænger, fiske med ørredfileter dyppet i lakseolie, da det tidligere har givet rigtig godt med fisk.. Jeg skærer helt simpelt, fileter med skind af en ørred fra søen. Fileten er ca. 2 cm. bred og 5-7 cm. lang. Krogen trykkes gennem skindet i den ene ende, og fileten dyppes i lakseolie – og så er den klar.. Peter derimod, fiskede med glideflåd og Rubby-Dubby boillies, som også ofte er rigtig effektive – så nu måtte vi se, hvad der virkede bedst! Heinrick, søejeren, har i øvrigt en særdeles velassorteret grejbutik oppe i sit hus ved P-pladsen, med alt i stør og karpegrej og agn, så hvis man mangler noget, har han nærmest det hele!

Helle med sin første stør.
Helle Frederiksen fighter stør!

Stør er trods deres størrelse, ofte meget forsigtige i hugget.. Det er sjældent at de tager et langt run uden at stå af igen, og derfor er det med at være over stængerne hele tiden, hvis man vil optimere sine fangster. Det er faktisk ofte bedre at fiske koncentreret med en stang, end ukoncentreret med 2 eller 3. Allerede da jeg havde den ene stang ude i vandet og var ved at rigge den anden op, kom første hug! Bidmelderen bippede et par gange og drop-back klemmen steg og sank en smule.. Jeg nåede dog ikke tilslaget inden den var væk igen… Øv!

HUG!

Efter den anden stang kom i vandet, snakkede vi lidt sammen med hold 2, og jeg missede derfor igen et par hug. Peter og Dina havde intet på deres flådfiskede boillies – men jeg skal dog have prøvet flådfiskeriet af, da det er en rigtig fed, visuel metode, hvor selv det mindste hug afsløres! Man kan købe specialflåd til formålet, men glideflåd kan også fint bruges. Jeg satte mig nu ned til de to stænger og skærpede opmærksomheden… Da den ene stangs stangspids nøkkede svagt, samlede jeg stangen op og slog baitrunneren fra, hvorefter jeg holdte stangen med stram line ud mod agnen. Jeg kunne tydeligt mærken, hvordan støren nussede omkring den velduftende agn. Da fisken pludselig trak 10-20 cm. stabilt i agnen, gav jeg et kontant tilslag, og den 12 fod lange og knap 3 pund kraftige karpestang dykkede godt i bund! Det store Pennhjul gav arrigt line, mens en tung fisk ruskede et sted ude i dybet! Jeg kaldte Helle hen til mig, så hun kunne få stangen og opleve fighten med den store fisk – og selvom hun virkelig er vandt til at bruge sine muskler, fik hun nok at se til! Fisken var stor og tung, og fighten varede over 10 minutter, selv med hård bremse! Fisken trak hen forbi der, hvor Peter og Dina stod, så de måtte lige trække deres grej ind, mens vi fik fisken fightet og landet. En prægtig fisk på 165 cm, og godt over 20 kilo!

Fight med stør nummer 2 på 20 minutter!

Herefter kom de 2 stænger ud igen, og der gik kun et kvarters tid, før bidmelderen gav et forsigtigt bip.. Jeg løftede straks stangen og slåg baitrunneren fra, og igen ventede jeg til jeg mærkede et let træk fra støren.. TILSLAG! Endnu en storfisk hamrede af sted ude i dybet, og stangen med fisk nr. 2, blev rakt til Helle, som stadig var øm i armen efter den første! Denne her var i samme størrelse, og gav igen en vild fight. Jeg bummede dog landingen. Jeg var sikker på, at fisken var træt nok, og fik derfor hovedet først i det 50 tommer store net – men den var ikke træt nok… Så den ruskede hovedet fri og knækkede krogen af i nettet! ØV!

Peter og Dina nåede at have et enkelt hug, mens Helle og jeg vel havde 6-8 hug på de to timer. Peter fik dog en flot stør på sine flådfiskede boillies, da turen var sluttet for pigerne og tv var taget hjem – men det er en helt anden historie, som dog viser, at de – og metoden – virker!

Peter Fris med støren fanget på Boillies.

Så snart programmet er færdigklippet, kommer det på Fangstgarantis Youtubekanal, som i kan se ved at klikke HER Her kan i også finde ud af, hvem der vandt dagens konkurrence, samt hvad straffen var til taberen..

Husk, at der gælder forskellige regler fra fiskevand til fiskevand, men prøv en tur efter de store stør – Husk kraftigt grej og at være over stangen hele tiden!

Knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen