Pighvartid!
Vi er ikke engang nået til maj, men grundet den varne periode her i april, er pighvarrerne for alvor ved at indfinde sig på det lave vand, og den første 4 kilos er landet, samt masser af mindre. Der er ikke mindstemål grundet et EU direktiv, men det giver slet ingen mening at hjemtage fisk under 30 cm, og jeg vil endda foreslå, at man kun hjemtager fik over 40 for at beskytte bestanden. Blot et lille ønske herfra.
Sæson
Topsæsonen varer ofte fra start maj til midt juni, afhængigt af vandtemperaturen, der helst skal på 10 grader før hvarerne kommer ind for alvor.. Hen ved Sankt hans stikker de på dybere vand for at gyde, og kommer så ind igen til en lang efterårssæson med fint fiskeri fra omkring start august og til hen i oktober.
Fiskepladser
Der er masser af fine kystpladser i landet. I de seneste år er især Henne, Vejers og Børsmose blevet kendte for deres flotte pighvarrer, men der er masser af andre meget givende kystpladser, og endnu flere, der bare ikke er udforsket/fundet endnu.. Eks. er de sandede kyster syd for Sæby rigtig gode pladser, og lige syd for Grenen i Nordjylland kan også opleves fornemt fiskeri både på øst og vestsiden. Desuden er kysterne omkring Bønnerup, Glatved, Sletterhage, Samsøs nordvestkyst, Langelands østkyst, flere steder i Roskilde fjord, Kronborg og mange flere gode pladser..
Metoder/vandstand/vind & vejr
Fiskene fanges ofte på MEGET lavt vand, og de skal fiskes aktivt, altså på indspinning med eks. blink med ophænger (Gerne med duft, som eks. GULP tobid, hornfiske eller sildestrimler), jiggs, spinnere… Brug ikke tungere agn end nødvendigt. En god præsentation er vigtig.. Ved svage vinde og strøm, kan der fiskes med eks. 10-12 gram, mens der ved pålandsvind og kraftig strøm måske skal fiskes med 28, 40 eller 60 gram.. Tag derfor forskellige størrelser med.
Fisk altid fra land til at starte med. De fleste fanges helt inde i bølgeslaget på få cm. vand. De fleste fisk fanges ved højvande, hvor nye fisk kommer ind, og de er mindre sky, men fiskene kan sagtens fanges ved lavvande også. Her er fiskene ofte en smule mere sky og der skal fiskes en smule langsommere – men de kan sagtens lokkes til hug! Jeg går sjældent ud til mere end knædybt vand, og har oftest polariserede briller på, så jeg kan spotte følgende fisk. Hvis en følgende fisk, lægger sig på bunden tæt ved dig, når du trækker agnen op, kan den meget ofte lokkes til hug, ved at sænke en duftende ophænger ned foran den og nøkke lidt. Bedst fiskeri er ved klart vand eller let plumret ved pålandsvind. Hvis vandet er cacaofarvet, kan de synsjagene fisk få svært ved at spotte din agn, men da de har andre sanser også. kan de fog stadig fanges. Sæt da gerne agn på der dufter kraftigt, som GULP tobis, silde eller hornfiskestrimler. Disse vil også af og til give store skrubber. Der skal fortsat fiskes aktivt.
Fralandsvind er en fordel, da vandet ofte klarer op og der er færre bælger. Jeg har dog bedst fiskeri i let til jævn pålandsvind eller sidevind, der giver lidt mere gang i bølgerne og vandet kan stadig være rimeligt klart ved disse forhold. I lidt oprørt vand, jager pighvarren mere aktivt og er mindre kritisk med agnen. Sydvest er min favoritvindretning i næsten hele landet.
Fisk langs med kysten og ikke lige ud. Det er bedre at fiske i 45 graders vinkel udad eller helt langs land, hvis du går i knædybt vand. Der stor overraskende mange store fisk HELT inde.. Opsøg gerne revlebruddene og udløb fra vandløb (Dog kun vandløb uden fredningszone, naturligvis). Pighvarrerne står ofte mere koncentreret her. Revlebruddene flytter sig hele tiden, og man kan spotte dem ved at kigge efter bølgerne. Da revlebruddene har dybere vand, knækker bølgerne ikke så meget over dem, hvor de knækker over revlerne. Revlebruddene opstår, når bølgerne skyller ind over revlerne og ophobes bag dem. På et tidspunkt, bryder det ophobede vand gennem revlen og danner en smal strømrende (Hestehul), hvor vandet strømmer ud igen. Pighvarren ynder at stå på indersiden og ydersiden af disse strømrender, men sjældent midt i strømmen.
Jeg har lavet et fiskeprogram med TV Midtvest, hvor vi var ved vestkysten og fiske – selvfølgelig med fangst. Du kan se det her: HER
Agn
Pighvarren er på ingen måde kræsen, og det handler derfor ikke så meget om farven, men mere om, hvad agnen skal veje for at gå rigtigt i vandet. Jeg har som regel fiskelignende blink og småpirke på 18-60 gram med i tasken. Gerne i sølv eller messing/blå. Kystwobblere er også rigtig gode! I svag strøm og vind, kan 18 gram være rigeligt, hvor 40-60 kan være nødvendigt, når strømmen løber hårdest eller der er meget vind/bølger. Blinket skal ramme bunden ofte under indspinningen, da det lokker fisken. Det er VIGTIGT at der er krog på blinket i god kvalitet (Enkelt eller trekrog) da det er tæt på halvdelen af alle store pighvar der hugger direkte på blinket! Man kan også sagtens bruge en jigg med gummidyr (Gerne med duft) i stedet for blinket, eller sætte et gummidyr med duft/fiskestrimmel på blinkets krog. Det lokker endnu mere, og kan især være en fordel på dage med lidt uklart vand eller på dage, hvor fiskene er sky. En eller to ophængere er også en fordel, da nogle hvarrer hellere tage de mindre ophængere.. Ophængerne kan sagtens være et par makrelfluer eller små torskefluer, som man eks. laver af et overklippet makrelforfang. Jeg bruger dog hellere gummidyr med duft, eks. GULP Tobis, der afgiver lokkende dufte. Fordelen med lokkedufte er, at man oftere får bifangster, som store skrubber.
Se videoen HER hvor jeg binder et velfangende pighvarrig.
Skriv endelig til mig, hvis i har spørgsmål. Husk, at det kan se ud til, at der fanges mange pighvarrer på diverse FB sider – men der er også rigtig mange der fisker efter dem – så regn ikke med fangst hver gang – til gengæld kan det i fanger være stort!
HUSK at et bundhug sjældent er et bundhug…. Det er ofte en stor pighvar, der har suget sig fast! Der er især på vestkysten ikke meget bund, man kan sidde fast i, så ofte bær man strame op et stykke tid og se, om hvarren letter igen – eller vade ud til fisken og tage den op med hænderne.. Hellere det, end at rykke krogen ud af munden på fisken ved at stå og rykke i agnen, som ved bundhug. det er der mistet mange store fisk på!!
Knæk og bræk derude!
Frank Sjøgreen
Frank..hvad vil du anbefale af type
Stang…længde..kastevægt
Til hvilket fiskeri tænker du?
Hej Frank, tak for de mange gode tips. Har du nogle erfaringer med fiskeri efter pighvar på Norddjursland?
Hej Mark.
Jeg ved, at der fanges ved Gjerrild klint og Bønnerup, så de er der helt sikkert – også store.
Hej Frank!
Jeg har fulgt lidt med i dit fiskeri og har besluttet mig for at jeg skal udforske pighvar fiskeriet, nu hvor jeg er flyttet til Jylland. Så jeg har nogle spots i tankerne der skal prøves af i næste weekend.
Men jeg tænker om mit almindelige spinnegrej til havørrede kan klare det. Det er en 9 og 10 fods med kastevægt 9-32 gram. Fletline 0.14 og vil køre med forfang der er Flourcarbon 0.40. Kan det gå?
Mvh
Luise
Hej Lasse. Sagtens! Mange fanger dem på helt almindeligt spinnegrej til kysten. Hvis fisken er rigtig stor, kan den føles, som bundhug og suge dog fast. Da kan det være nødvendigt at vade ud og håndlande den eller skubbe den fri med foden. K&B!
heeej frank jeg vil gerne til og fisk fra kyst af men har læst lidt af man skal bruge en ok stræk stang fra så ville lige spørge om du en god stang til det :d
Hej Mike. En fornuftig spinnestang på 9-10 fod og kastevægt på ca. 8-30 gram er optimalt, men en 8 fods kan også sagtens bruges. Fiskene er ligeglade find en stang, der ikke er for tung at gå med en hel dag ved kysten. K&B !
Hej Frank
Tak for en god artikel.
Har du erfaring med at bruge hornfisk som agn? Og evt hvordan?
Mvh Jonas
Hej Jonas. Hornfisk er suveræn agn til pighvar. Fisk med fileter med skind på, på længde af 6-12 cm. Jeg bruger især fileter fra haledelen. Fileten skæres ud, så den er 2-3 cm. Bred ved krogen og så skal den spidse til ud mod enden. Jeg monterer den på ophængerkrogen eller som efterhænger efter blinket. Især i uklart vand er hornfisk en sikker vinder! K&B!
Hej Frank.
Jeg har ledt efter noget omkring strømforhold.
Synes at du engang har har skrev noget om op til 0,5 knob – er det korrekt?
Men kan ikke finde artiklen. Så nu spørger jeg her.
Min erfaring med andre arter som fx ørred er, at de står med hovedet opstrøms så de kan se drivende fødeemner komme imod dem.
Er det også sådan med pighvar? Har du nogen erfaringer med det?
Hej. Jeg har skrevet masser om pighvar gennem tiderne og også lidt om strømforhold. Dog ikke her i bloggen. På vestkysten, hvor jeg fisker en del, er sydlig strøm ofte fin, men der er ikke rigtig en regel for, hvad der er bedst. For meget strøm er dog skidt, da det får fiskene til at trykke sig, og ligeledes kan strøm der går mod vindretningen gøre vandet uklart.
Strøm mod vindretning – uklart vand – modtaget
Spørgsmålet gik mere på om fiskene vil vende sig med hovedet mod strømmen for at kunne se drivende fødeemner og måske bedre dufte byttet. Downwind som jægerne siger….
Der er jeg enig. Det vil de gøre, men så skal der være en del strøm. De vender dog gerne efter en agn.
Hej Frank. Ved “aflivning” af en hvilken som helst fladfisk, hvad er mest humant. Et simpelt stik bag ved øjnene eller er det andre muligheder?
Inden der stikkes i gællerne er det vigtigt at slå fisken ud med slag på pandeskallen med eks. En priest. Det slår fisken ihjel, og så kan man stikke gæller eller i hjernen bagefter.
Hej Frank. Hvordan skal en “Fladfisk” aflives så det er mest mulig humant. Indtil videre har jeg sat dem jeg har fanget ud igen. Og der mange forskellige metoder. Hvad er din metode?
Hej. Jeg plejer at gokke dem med en priest, som andre fisk, men et stik i gællerne efterfølgende er også en god ide.
Hej Frank Fisker
Tak for at dele dine værdifulde erfaringer om hvarfiskeriet!
Har pighvarren en foretrukken bidetid? Morgen/aften, strømskift/højvande ?
Til fx skrubbefiskeriet er strømskifte og skumring lige sagen. Men pighvarren kan jo have det anerledes.
Jonas, som foreløbig kun har én hvar på samvittigheden
Hej.
Pighvarren elsker også strømskift og skumring. Morgengry er også genialt og især omkring højvande fanges de fleste. Og helst lidt sigt i vandet da de jager meget med synet. Tjek gerne mine blogs om pighvar her på siden
Det forfang du laver i din video, er det også godt og bruge på en kuttertur der går målrettet efter hvar ? Blot med et større blink / pirk på ?
Det er det samme, men med tykkere line, jeg bruger på kutterture – jeg binder et her i videoen: https://youtu.be/ifRt9K98xwE