Lynrøget ørred på gas eller kulgrillen!
Rygning af fisk er en videnskab. Men når det så er sagt, kan man faktisk nemt – og meget hurtigt – få røgsmag til sin fisk, og lave et lækkert måltid.
Alle slags ørred kan bruges – også P&T ørred, der faktisk tager bedre mod røg, grundet det ofte lidt højere fedtindhold. Selvom fisken kun får røg i 20-25 minutter, får den stadig en fantastisk røgsmag. Prøv selv!
Først skal fisken renses, og hoved og hale fjernes. I kan se en video af, hvordan en fisk renses HER.
Derefter kommes den aftenen før, i en boks og dækkes med koldt vand, samt 5% salt (50 gram salt til 1 liter vand). Intet andet.. Herefter under låg og kommes i køleskabet til aftenen efter.
Herefter fileteres ørreden og ben fjernes. I kan se her, hvordan: http://frankfisker.dk/gravad-oerred/
Under billederne herunder, kan i læse, hvordan i lynryger. Hvis i ikke har en rygeindsats, kan man sagtens komme en god håndfuld rygesmul ind i sølvpapir og lukke godt til, og lægge på brænderen eller kullene – så kommer røgen også. I kulgrill, kommer man blot rygesmuld på kullene, og lukker helt for alle spjæld – så kommer røgen.
En god sauce dertil er kold dildsauce. Bland 2 dl. fraiche med 2 spsk. tørret dild, 3 spsk. fransk sennep, ½ tsk. salt og 3 tsk. sukker. MUMS!