Lynrøget ørred på gas eller kulgrillen!

Lynrøget ørred på gas eller kulgrillen!

Rygning af fisk er en videnskab. Men når det så er sagt, kan man faktisk nemt – og meget hurtigt – få røgsmag til sin fisk, og lave et lækkert måltid.

Alle slags ørred kan bruges – også P&T ørred, der faktisk tager bedre mod røg, grundet det ofte lidt højere fedtindhold. Selvom fisken kun får røg i 20-25 minutter, får den stadig en fantastisk røgsmag. Prøv selv!

Først skal fisken renses, og hoved og hale fjernes. I kan se en video af, hvordan en fisk renses HER.

Derefter kommes den aftenen før, i en boks og dækkes med koldt vand, samt 5% salt (50 gram salt til 1 liter vand). Intet andet.. Herefter under låg og kommes i køleskabet til aftenen efter.

Ørreden lægges i 5% saltlage et døgn (50 g. salt pr. 1 liter vand.)

Herefter fileteres ørreden og ben fjernes. I kan se her, hvordan: http://frankfisker.dk/gravad-oerred/

Fisken fileteres og ben fjernes. Lad skindet sidde på!
Så er benene fjernet! Fisken duppes tør med køkkenrulle.

Under billederne herunder, kan i læse, hvordan i lynryger. Hvis i ikke har en rygeindsats, kan man sagtens komme en god håndfuld rygesmul ind i sølvpapir og lukke godt til, og lægge på brænderen eller kullene – så kommer røgen også. I kulgrill, kommer man blot rygesmuld på kullene, og lukker helt for alle spjæld – så kommer røgen.

Fisken kommes i alubakke og rygesmuld i rygeindsatsen. HUSK at fugte smuldet eller kom det i stanniol, så det kun får list ilt – ellers går der ild i det. Det skal jo kun ryge..
Efter ca. 20-25 minutter er fisken færdig. træk kædet fra hinanden, og tjek, at det er gennemstegt. Det er den her.
Velbekomme! Smager også genialt med nye kartofler med smeltet smør og persille. Saucen er kold dilddressing.

En god sauce dertil er kold dildsauce. Bland 2 dl. fraiche med 2 spsk. tørret dild, 3 spsk. fransk sennep, ½ tsk. salt og 3 tsk. sukker. MUMS!