Gravad ørred!
Der er mange ude og fiske i vores skønne Put & Take søer, på kysten og i åer og søer, og når der kommer en ørred på land, kan man prøve at grave den. Det er gangske let, og helt uden risiko – og smager fantastisk! Opskriften kommer herunder.
Jeg foretrækker at grave ørreder på 1-4 kilo. Efter fangst og hurtig rensning, fryses fisken ned i minimum 3 døgn. Dette sikrer, at eventuelle parasitter dræbes. Parasitter er ikke unormale i saltvandsfisk, som havørred og regnbueørreder der fanges i saltvand. I ørredsøer er parasitter sjældne, men frysning anbefales stadig, og det letter betydeligt, når sidebenene skal trækkes ud, da de slipper meget nemmere, når fisken har været frosset.
Til en ørred på 2 kilo, bruges 100 gram salt, 100 gram sukker (Kan ændres til 50 g. sukker og 50 g. brun farin, hvis du ønsker en mere afrundet smag). Desuden 2-3 spsk. tørrede dildspidser.
Til gravningen skal du bruge en filetkniv, en lille spids tang eller en laksepincet til benene, og en stor frysepose.
Efter at fisken har fået fordelt blandingen på alle 4 sider af fisken, og den kommes i frysepose, hvor luften suges ud og knude bindes. Læg posen i et fad (der afgives en del væske under gravningen, som kan løbe ud af posen…) Posen lægges i køleskab 1 døgn, hvorefter posen vendes og der skal herefter gå et døgn mere. Så er ørreden færdiggravet, og den tages ud og fileterne skæres i tynde skiver og skindet smides ud. Anrettes på fad med dilddressing og nydes på groft franskbrød eller nybagt rugbrød. Velbekomme!
PS: Mangler i lidt tips til påskefiskeriet i ørredsøerne, kan i få det HER.
Velbekom!
Frank Sjøgreen
Mange tak for denne fine vejledning. Er der en opskrift på dilddressingen?
Hej John. Der er en god opskrift her: https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/8224/dilddressing-til-roeget-eller-gravad-laks#
Mange tak for henvisningen
Velbekom 🙂
Tja…..Hvordan lægges fileterne egentlig sammen? Det kan ikke ses, hvordan de lægges. Oven på hinanden, kødside mod kødside, eller hvordan? Endvidere: skrabes slim og skæl af?
Hej John.
Tak for spørgsmålet. Skæl fjernes ikke, og jeg tørrer kun den værste slim af. Fileterne lægges sammen kød mod kød, så det ligner en fisk igen.
God fornøjelse
Mange tak for svar. Jeg glæder mig til at prøve opskriften.
Først tak fordi du deler dine mange tips til lystfiskeriet. Som begynder er det guld værd.
Vedr. opskriften. Bliver slim siddende på skindet eller kommer det ind på kødet. Har et eller andet med det slim som jeg ikke bryder mig om
Har iøvrigt rigtig god succes med små glas bombarda og micro blink eller power bait i “putten”. Måske en ide til en artikel her på bloggen?
Hej Thomas.
Tak for ideen. Vedr. opskriften: Slim er selvfølgelig ikke noget, man vil spise, og jeg kan glæde dig med, at slim ikke hænger nemt fast på kødet. Efter rensning, skal du blot skylle fisken under koldt, rindende vand, hvorved eventuel slim og skæl vaskes nemt af. Det er kun skindet der danner slim, så hvis du skærer det væk fra fileten, ser du aldrig slim på fisken igen 🙂
Formoder, der under gravningen udskilles vædske i posen. Skal denne vædske hældes ud, når fisken vendes efter et døgn?
Hej John. Det gør der. Væsken skal blive i posen til den er gravet færdig.
Hej Frank. Mange tak for svar. Nu er jeg godt igang. Glæder mig til at smage resultatet. Tak for god vejledning.
Velbekom