Havtur på det gule rev med småbåd!
Datoen er 8 august 2020. Klokken er blevet 2 om morgenen, og 115 friske heste springer i live, da Péle Olesen, starter op for sin store, havgående småbåd. Med os, har vi Niels Berwald med hans endnu større båd med en stor indenbords Volvo Penta Dieselmotor, der virkelig kan flytte sig gennem bølgerne! Sammen skal vi langt ud, og fiske torsk, og andet godt på vragene i nordsøen. Tv Midtvest følger os på dagen, og senere kommer der et afsnit af Fangstgaranti fra vores tur.
Jeg har lavet en lille video med tips til grej, hvordan man binder et torskeforfang og meget mere. Den kan i se HER eller ved at klikke på billedet herunder. Husk at abonnere på min Youtubekanal.
Egentlig skulle vi have deltaget i Thorsminde havfiskecup, men det blev aflyst grundet Corona, men heldigvis var Péle og Niels med på en tur alligevel!
Vejret var perfekt med østlig vind og kun meget små dønninger, så vi kunne sejle hurtigt, når det blev lysere op af morgenen. Vi sejlede ud af Hanstholm havn 2:00 i bulder mørke, og radaren på begge både, hjalp os sikkert mod den rette kurs og udenom trafikken af andre både. Dog kan radaren ikke altid spotte garnbøjer og andet småt, så vil listede udad med 10 knob de første sømil ud – og kom da også rigtig tæt på et par bøjer, som vi først så, da de var på siden af bådene.. Péle fortalte om engang et efterår, hvor han i mørke, pludselig sejlede meget tæt forbi en næsten sunket 40 fods container… Sådan en er ikke rar at møde med 10-20 knob!
Da det lysnede, fik gashåndtaget et ekstra vrid, og med 20 knob, gik det mod jyllandsslaget, som er en samling sunkne krigsskibe fra 1. verdenskrig meget, meget langt ude… Faktisk fik jeg undervejs sms, der sagde “velkommen til Norge”, så vi var et stykke ude!!
Ved knap 7-tiden var vi ved at være på positionen ved det første af mange vrag, og pludselig kom en flok delfiner os i møde. Kæmpe, smukke, kloge og legesyge, fulgte flere flokke os i timevis, og sprang tæt ved os, når vi sejlede fra plads til plads. Et par gange nappede de endda i de torsk, vi havde på – hvilket var knap så spændende, men alligevel en fed oplevelse.
Et kæmpe vrag tonede frem på ekkoloddet, og der var godt med fisk at se.. Pirken på 400 gram, og en enkelt gummimakk i grøn, fik frit løb de godt 70 meter nedad, og pirken nåede flere gange knap vraget, før der var torsk på krogen – og endnu en hoppede på, på vejen op! Langt de fleste torsk, vejede omkring 3-6 kilo, med enkelte på 7-9 kilo. Der var totalt gang i den, og med springende delfiner mellem vores både, gik alt bare op i en højere enhed!
Hver eneste gang, vi vendte båden, og fandt tilbage til vraget igen, var der torsk i mængder, så da vi havde fyldt en murerbalje, sejlede vi videre, for at se, om vi kunne ramme en lubbe eller sej. Endnu flere torsk kom op, men der var også fisk længere oppe i vandet, så jeg prøvede at trække min pirk og gummimakk 8-10 meter op over vraget, og så kom dunderhugget! En lubbedouble på 4 og 5,6 kilo bankede på pirk og ophænger, og en lang og sej fight fulgte. Hold fast de er flotte – og fighter godt! Koldrøget sej eller lubbe er i øvrigt en helt fantastisk spise!!!
Jeg riggede derefter om til agn på pirken i en tafs og på ophængeren, og i stedet for at jigge det op og ned, lod jeg det slæbe hen over bunden, eller ligge fast på vraget – for at se, om der var andre arter – og det var der! Ret hurtigt kom et par flotte langer op, og de er bare smukke! På Nielses båd, fangede de endda en lille havkat.
Efter mange timers fiskeri, sejlede vi igen mod Hanstholm, hvor vi godt slidte, fik bådene på trailer, så vi kunne komme hjem i seng efter en absolut fantastisk dag. Kæmpe tak til Péle og Niels for godt selskab og turen. Sådan!
Knæk og bræk derude!
Frank Sjøgreen
Hej Frank
Tak for en fed beretning! Jeg har nogle spørgsmål til de havforfang, som du laver i videoen, og jeg håber, at du kan hjælpe med svar 🙂
– I det tilfælde hvor krogøjet er for småt til at føre hele ophængerløkken igennem, klipper du da løkken over og fører så kun den ene ende igennem og binder en knude? Eller vælger du da at binde en anden variant af en ophængerknude fx surgeon’s knot?
– Har du oplevet problemer med at stramme knuderne helt til, når nu forfangsmaterialet er så tykt?
– Når du sidder fast i havbunden, har du så god erfaring med at rive forfanget fri ved brug af dit hammerskaft, eller vil det ofte være nødvendigt at klippe linen, når nu forfangsmaterialet er så stærkt og måske ikke giver efter?
– Er gummimakk en favoritophænger for dig, eller bruger du også tit blæksprutter, gummidyr eller lign?
Venlig hilsen Søren
Hej Søren.
1000 tak for det. Herunder er svar på dine spørgsmål:
– Ja. Hvis krogøjet er for småpt, klipper jeg løkken over, så det kun er selve linens tykkelse, der skal gennem. Alternativt, monteres en kraftig springring i krogøjet, som løkken så kan komme gennem.
– Når linen er så tyk, kan det være meget svært at stramme knuden meget til. Jeg anvender derfor oftest færre vindinger – hvor jeg ved tynd, eks. bruger 6-8, bruger jeg 3-4 ved meget tyk line. Det hjælper også at fugte linen, hvilket man i øvrigt altid bør gøre.
– Jeg har særdeles god erfaring med at rykke krogen fri ved at bruge hammerskaftet. Jeg bruger ofte fletline 0.25, der holder godt 24 kilos brudstyrke, og da 1.0 linen mister over 30% af sin styrke i ophængerknuden, sprænger den næsten altid der, hvis ikke krogen går fri inden da..
– Gummimakken er min favorit – dog bruger jeg meget ofte de mindre sprutter eller eks, småjiggs eller torskefluer, når jeg laver forfang med mindre kroge.
Håber svaret kan bruges.
Knæk og bræk!