Havtur på det gule rev med småbåd!

Havtur på det gule rev med småbåd!

Datoen er 8 august 2020. Klokken er blevet 2 om morgenen, og 115 friske heste springer i live, da Péle Olesen, starter op for sin store, havgående småbåd. Med os, har vi Niels Berwald med hans endnu større båd med en stor indenbords Volvo Penta Dieselmotor, der virkelig kan flytte sig gennem bølgerne! Sammen skal vi langt ud, og fiske torsk, og andet godt på vragene i nordsøen. Tv Midtvest følger os på dagen, og senere kommer der et afsnit af Fangstgaranti fra vores tur.

Dagens team til revturen!

Jeg har lavet en lille video med tips til grej, hvordan man binder et torskeforfang og meget mere. Den kan i se HER eller ved at klikke på billedet herunder. Husk at abonnere på min Youtubekanal.

Klik på billedet for at se videoen!

Egentlig skulle vi have deltaget i Thorsminde havfiskecup, men det blev aflyst grundet Corona, men heldigvis var Péle og Niels med på en tur alligevel!

Vejret var perfekt med østlig vind og kun meget små dønninger, så vi kunne sejle hurtigt, når det blev lysere op af morgenen. Vi sejlede ud af Hanstholm havn 2:00 i bulder mørke, og radaren på begge både, hjalp os sikkert mod den rette kurs og udenom trafikken af andre både. Dog kan radaren ikke altid spotte garnbøjer og andet småt, så vil listede udad med 10 knob de første sømil ud – og kom da også rigtig tæt på et par bøjer, som vi først så, da de var på siden af bådene.. Péle fortalte om engang et efterår, hvor han i mørke, pludselig sejlede meget tæt forbi en næsten sunket 40 fods container… Sådan en er ikke rar at møde med 10-20 knob!

Solopgang over Nordsøen. Så bliver det ikke federe!

Da det lysnede, fik gashåndtaget et ekstra vrid, og med 20 knob, gik det mod jyllandsslaget, som er en samling sunkne krigsskibe fra 1. verdenskrig meget, meget langt ude… Faktisk fik jeg undervejs sms, der sagde “velkommen til Norge”, så vi var et stykke ude!!

Langedouble på makrelagn.

Ved knap 7-tiden var vi ved at være på positionen ved det første af mange vrag, og pludselig kom en flok delfiner os i møde. Kæmpe, smukke, kloge og legesyge, fulgte flere flokke os i timevis, og sprang tæt ved os, når vi sejlede fra plads til plads. Et par gange nappede de endda i de torsk, vi havde på – hvilket var knap så spændende, men alligevel en fed oplevelse.

Første torsk i båden!

Et kæmpe vrag tonede frem på ekkoloddet, og der var godt med fisk at se.. Pirken på 400 gram, og en enkelt gummimakk i grøn, fik frit løb de godt 70 meter nedad, og pirken nåede flere gange knap vraget, før der var torsk på krogen – og endnu en hoppede på, på vejen op! Langt de fleste torsk, vejede omkring 3-6 kilo, med enkelte på 7-9 kilo. Der var totalt gang i den, og med springende delfiner mellem vores både, gik alt bare op i en højere enhed!

Delfiner mellem bådene
Bøjede stænger på Nielses båd!

Hver eneste gang, vi vendte båden, og fandt tilbage til vraget igen, var der torsk i mængder, så da vi havde fyldt en murerbalje, sejlede vi videre, for at se, om vi kunne ramme en lubbe eller sej. Endnu flere torsk kom op, men der var også fisk længere oppe i vandet, så jeg prøvede at trække min pirk og gummimakk 8-10 meter op over vraget, og så kom dunderhugget! En lubbedouble på 4 og 5,6 kilo bankede på pirk og ophænger, og en lang og sej fight fulgte. Hold fast de er flotte – og fighter godt! Koldrøget sej eller lubbe er i øvrigt en helt fantastisk spise!!!

Grov lubbe på gummimakk

Jeg riggede derefter om til agn på pirken i en tafs og på ophængeren, og i stedet for at jigge det op og ned, lod jeg det slæbe hen over bunden, eller ligge fast på vraget – for at se, om der var andre arter – og det var der! Ret hurtigt kom et par flotte langer op, og de er bare smukke! På Nielses båd, fangede de endda en lille havkat.

God torsk på pirken!

Efter mange timers fiskeri, sejlede vi igen mod Hanstholm, hvor vi godt slidte, fik bådene på trailer, så vi kunne komme hjem i seng efter en absolut fantastisk dag. Kæmpe tak til Péle og Niels for godt selskab og turen. Sådan!

Torsk i baljen. Tips til at lave din egen pirkespand kan du se i videoen.

Knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen