
Genvej til suder, brasen og karpe…
Sommeren er over os – og de såkaldte fredfisk (Dem, der primært spiser planter), såsom bl.a. Brasen, karpearterne, suder, karusse, skalle og rudskalle, er i hopla! Fredfisk elsker sommervarmt vand!

Fisk, som skalle, rudskalle, brasen, suder og karusse, er hjemhørende arter, og disse fisk findes i stort set alle vandhuller, der ikke bundfryser om vinteren. Selv små gadekær og branddamme findes de ofte i.. Karpen derimod, er udsat, og gyder ikke i ret mange vande, da den kræver forholdsvis høj vandtempetur, hvis gydningen skal blive en succes. Til trods for det, er der karper i ekstremt mange vande (Flere end du tror), og da de er meget sejlivede og nemme at transportere, er der blevet flyttet mange karper gennem tiden (Selvom det slet ikke er lovligt uden tilladelse).

I vande, hvor der fiskes rigtig ofte efter eks. karper og suder, kan fiskene blive ganske sky, og være svære at fange på gængse metoder, men med metoden herunder, rammer du en agn/metode, som alle ovenstående arter nemt lokkes til hug på. Metoden præsenterer nemlig din agn utroligt flot, så fisken ikke mærker krogen før det er for sent. Der er tale om et “hair-rig”.
Hvis man nørder rundt på diverse boghylder og internettet og læser om, hvad man “skal” fange karper på, så er der et helt vildt udbud af forskellige agn, rigs og præsentationer, men lad jer ikke skræmme. Det er faktisk ikke så svært, men det er selvfølgelig forståeligt, at der er mange reklamer for bestemte agn og rigs, da det er en millionindustri for forhandlerne.. Jeg fanger fint på et par forskellige boillies, og et helt klassisk karperig, der er nemt selv at lave, eller kan købes færdigt for ganske få kroner.
Ovenstående fisk kan selvfølgelig fanges på eks. brød i overfladen, majs, orm og prop, eller meget andet – men metoden herunder er blot mit forslag til en metode, der virker til alle arterne og giver ret sikre fangster.
Metoden:
I billedserien herunder kan i se, hvordan mit færdigt hår-rig ser ud. Det består af ca. 25 cm. specialspunden line, der synker, med svirvel i den ene ende, og en syleskarp og stærk krog i den anden ende, hvor linen i stedet for at være klippet i knuden, er ført videre ned af krogskaftet, og derefter er der bundet en løkke ca. 1-2 cm. efter krogen (det er den line efter krogen, der kaldes håret – i gamle dage brugte man et hår til opgaven – derfor navnet). Krogstørrelsen til hjemligt fiskeri er for mit vedkommende str. 6 til suder, brasen og større skaller, og op til str. 2 til store suder, brasen og karper. En god all-roundstørrelse er str. 4. Krogen bør være lidt mindre end den størrelse boillie, du fisker med, men brug ikke små kroge til store boillies, da den så kan være svær at få til at få fat i munden på fisken.
Man kan bruge både flet og nylonline til sit fiskeri, og jeg foretrækker nylon, da fletliner kan risikere at skære lidt i fiskene under fighten. Dog kan de være en fordel i stærkt begroede vande, da de nemmere skærer grøden i stykker i stedet for at sætte sig fast. Linetykkelsen jeg bruger er oftest 0.30-0,35 mm. nylon og til vande med store fisk og svære bundforhold, 0.40-0,45. Hovedlinen føres først gennem dit lod, og vægten her er ofte for mig 30-80 gram, da det kaster godt, og gør at fiskene nemmere kroger sig selv, da de panikker, når de mærker modstand fra loddet. Til eks. suderfiskeri tæt på land, er loddet noget mindre – eks. 8 gram. Dog altid med gennemløb, så fisken kan tage agnen uden at mærke vægten fra loddet – før det er for sent.. Se teksten under billederne her.
Sådan skal det færdige rig se ud. Med boillienålen, prikkes hul i den halvbløde boillie Nålen er stukket igennem, og løkken fra “håret” sættes på boillienålens bøjning Nålen trækkes ud, og løkken følger med gennem boillien. Boilliestoppren sættes i løkken … Og stopperen skubbes ind i boillien og låser den, så den ikke falder af i kastet.
Boillies fås i alle mulige størrelser og smagsvarianter. De kan købes færdige eller laves selv, og hvilken duft man vil have, er en smagssag. Jeg ynder frugtdufte om sommeren og skrappe farver, hvor jeg i forår/efterår er mere i dyrisk duft med masser af fedt og protein, som eks, halibut, lever eller blæksprutte. det virker bedst for mig. Størrelsen på boillien afhænger af, hvad du vil fange. Bruger du små boillies på 10-15 mm. vil du kunne fange alle arter, da alle kan sluge de små kugler. Også de store… Bruger du store boillies, sorterer du mindre fisk fra, som skalle, suder og småbrasen, da de ikke kan sluge kuglerne..
Når der er kastet ud, slås baitrunneren på hjulet til (Hvis man har et hjul med det.. Derefter lægges stangen i en stangholder – gerne med en elektronisk bidmelder, så man kan høre, når der er bid. Disse meldere kan fås fra omkring 100.- og er en god inventering til det lidt stillesiddende fiskeri efter fredfisk. Linen lægges i melderen og den tændes, og mellem melderen og hjulet, monteres evt. en såkaldt hanger eller swinger, der sørger for at holde linen stram ud til agnen, og sørger for at give lyd, hvis fisken tager agnen og går mod fiskeren, så linen dropper bagud (et drop back). Man kan sagtens nøjes med en tøjklemme, hvis man ikke har en hanger.. Har man ikke et hjul med baitrunner, slås bøjlen fra, og klemmen/swingeren holder så stram line ud mod agnen.

Ved hug, vil fisken enten trække linen væk fra fiskeren eller gå mod fiskeren, hvorved bidmelderen giver lyd, og så er det med at komme hen til stangen. De fleste fisk kroger sig selv, når de mærker modstand fra kastevægten, men ellers må man holde forsigtigt i stangen med bøjlen slået til, og vente til man mærker lidt modstand, hvorefter tilslag gives. Mange gange får man dog et “screaming run” hvor fisken kroger sig selv, og stikker af, med et hyl fra bidmelderen til følge.
Prøv det spændende fiskeri efter vores mange flotte arter fredfisk – det kan nemt blive vanedannende!!
Fiskene hugger i øvrigt hele døgnet, men ofte er fiskeriet bedst i skumringen/om natten eller i morgengryet – men ingen regler uden undtagelser.. Jeg har fanget masser af fisk i høj sol og 30 grader midt på dagen..
Knæk og bræk derude!
Frank Sjøgreen