Storgedder i vintermørket!

Storgedder i vintermørket!

Bip – Bip – Bip… BipBipBiiiip!

Den ene af mine 3 JRC bidmeldere hylede allerede efter 30 minutters fiskeri og mørket var kun lige ved at falde på… En gedde på 78 cm. kom på land, fanget på stor ørredfilet sprayet md GULP sildespray. Wow!

UPDATE: Siden bloggen her, har jeg flere venner, der er begyndt at natfiske lidt, og flere har haft succes – desuden har jeg lavet et program om fiskeriet sammen med TV-Midt-Vest og Fangstgaranti – Se det HER.

78 cm. gedde på ørredfilet!

Jeg kørte 14/2 ud til en sø efter arbejde kl. 17, og ville prøve nogle timers fiskeri i mørket efter gedderne, som jeg har eksperimenteret med før.

Målfoto!

Gedden – især de større fisk, hugger gerne om natten i buldermørke. Der kan ganske vist være længe (flere timer) mellem hugperioderne, der kan variere meget fra sø til sø og fra uge til uge, men til gengæld kan hugperioderne være intense med flere fisk på land! De fleste natfisk får jeg på skrænterne til dybere vand på mellem 3-8 meter vand, og det virker til, at gedderne trækker op og ned af skrænterne efter føde i nattens løb.

En af mine geddefavoritsæt: 12 fods Svartzonker multistang med Revo Toro multihjul med 0,20 Svartzonker fletline

Jeg fisker primært med meget olieholdige agn, som ørred eller eks. skaller boostet i lakseolie (Købes bl.a. i dyreforretninger til hundefoder). Desuden sprayes agnen ofte med GULP sildespray der giver kraftig duft og er vandopløselig, så den giver mere duftspredning især ved lave vandtemperaturer, hvor olien bliver mere tyk. Ørredfilet med skind, sidder utroligt godt fast på krogen – så godt, at man skal holde meget stram line under geddefighten, da gedden ellers bruger ørredfileten, som brækstang til at ruske krogene ud.. Til gengæld kan de kastes hårdt og langt!

107 cm. natgedde!

Jeg fisker med et meget simpelt rig: 1 meter 1,0 mm. nylonline med svirvel i den ene ende, og 2 stk. Fusion19 trekroge str. 4-2 i enden med ca. 10 cm. mellemrum, afhængigt af agnens størrelse. Jeg bruger ikke belastning, pop op eller andet, og har ikke mærket forskel i antallet af hug, de gange jeg har prøvet pop op og andet. Agnen må meget gerne ligge naturligt på bunden. Gedden skal nok puste den fri af eventuelle blade eller grøde. Se, hvordan du laver et velfangende geddeforfang HER.

Der er hug på stangen til højre!

Neeeeej!

Da der var blevet helt mørkt ved 18:30 tiden kom et hug mere. Jeg gav øjeblikkeligt tilslag og mærkede en TUNG fisk – og så blev linen slap – HELT slap…. NEEEEEEJ! Linen var raspet over af et eller andet på bunden, og en gedde svømmede nu rundt med 2 trekroge…. ØV!

Der gik ca. 1½ time før den var gal igen.. Det var på samme plads, som jeg mistede den store, og da jeg gav tilslag, ruskede det tungt ude i nattemørket! Efter en god fight på min 12 fods multistang og multihjulet, kom 107 cm. og 9,7 kilo gedde i nettet og på afkrogningsmåtten, og jeg kunne fjerne ikke et, men 2 geddeforfang, da mit forfang fra tidligere på aftenen sad i kæften på den! Så fik jeg da mine kroge igen, og gedden slap for at svømme rundt med dem… Pludselig bippede den næste bidmelder og jeg røg hen og gav tilslag på den også (Panikken kunne mærkes, da jeg var alene derude…) 96 cm. gedde kom ind efter en hidsig fight, og måtte for en kort bemærkning, ligge side om side med sin søster på måtten, før de begge blev fotograferet og hurtigt genudsat med håbet om et snarligt gensyn! Sikke en hugperiode!!

107 cm. gedde i gællegreb med ørredfileten solidt plantet mellem tænderne!

Efter en god time mere uden hug, pakkede jeg og kørte hjem – der var jo en ny arbejdsdag dagen efter… Men sikke en aften. Prøv det – det er en helt speciel oplevelse!

Solidt makkerpar på måtten! 96+107 cm!

Knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen