Stenbiderjagt i havne og langs stensætninger…

Stenbiderjagt i havne og langs stensætninger…

Stenbideren er ikke en art, som lystfiskere normalt jagter, da det ikke er mange, der ser den, eller for den sags skyld ved, hvordan den fanges, men det er faktisk slet ikke så svært..

4 kilos stenbider fra Randers havn (Arkivbillede)

Normalt kommer stenbideren tæt på vores kyster i slut marts/start april, men grundet den lidt grønne vinter, er der allerede set stenbidere rundt i landet, så hvorfor ikke prøve og fange en?

Stenbiderenen kan man møde langs molekanter flere steder… Jeg har selv set den i eks. Randers havn, Århus havn, på Ålborg havn, ved Oddesund og i Thorsminde havn, men de kan findes masser af andre steder – også på Fyn og Sjælland. De går gerne meget tæt op af molerne og gerne inde i skyggen under betonkanterne, så på med polaoridbrillerne og kig efter dem. De går ofte ret højt i vandet..

Lille stenbider på flåd og orm.

Den pudsigt udseende fisk tager gerne småblink, , regnorm, sildestykker, gummidyr og meget andet. Brug ikke for store agn, da minden er relativt lille. Jeg bruger krogstr. 6-10 enkeltkroge. Agnen fiskes LANGSOMT lige foran eller hen over øjnene på den. Fiskens øjne er placeret anderledes, end på en rovfisk, og agnen skal derfor gerne trækkes lidt op over panden på dem, før de ser den, og de drejer sig derefter nærmest lodret op i vandet, og tager agnen – og de er ikke kræsne!

Fisken giver nærmest ingen fight, men det er en utrolig flot fisk, og hunnerne indeholder lige nu, den eftertragtede stenbiderrogn, der smager fuldstændig fantastisk, rørt op med lidt salt og intet andet! Desuden er røget stenbider en gudespise, selvom kødet ved første øjekast, kan virke lidt geleagtigt.

Hvis du løber i en stenbider, er der ofte flere, men sæt dem ud igen, som du ikke skal bruge, så de kan bidrage til bestanden fremover.

Knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen