Sild i mængder!

Sild i mængder!

Det store sildetræk!

Friskfanget sild!

Vi nærmer os den tid på året, hvor sildene kommer til Danmark i mængder, som er nærmest ufattelige!

Forårstrækket er nok det mest kendte, og der, hvor de største stimer kommer. Stimerne kan være helt ufatteligt store – op til over 1 million fisk. Der findes mange sildestammer, der gyder på hver deres tider af året, så man kan være heldig at løbe i sildefangster stort set året rundt.

Sildene fanges nemmest, hvor der er dybt vand ind under land, og især i snævre dele af vores fjorde eller ved moler, kan man opleve rigtig fine fangster. Hvide Sande, Thorsminde, Oddesund og Limfjorden ved Ålborg er meget kendte steder, men der masser af andre steder, hvor fiskene kan nås fra land eller båd.

Der er godt fyldt med fiskere på Oddesundbroen, når silden er kommet!

Sildefiskeriet plejer at blive nogenlunde stabilt i starten af april, men allerede nu er der observeret ganske store stimer sild fra småbåde i Limfjorden ved Ålborg og det betyder, at det er lige ved at gå løs!

Sildene ynder klart vand, så pålandsvind, der plumrer vandet op er skidt! Opsøg derfor steder, hvor vandet er rineligt klart.

Jeg foretrækker klart lyse dage med solskin, da det er som om, at fiskene går mere til biddet der. Der fiskes mest effektivt ved at benytte de såkaldte sildeforfang, der består af en god meters line, hvorpå der er monteret 3-8 sildefluer, som ophængere. De fås i mange forskellige udgaver. Nogle med ægte fiskehud, andre der imiterer små rejer, og andre igen med guldkroge. På dage, hvor sildene rigtig er i hugget, er farven og forfangstypen helt ligegyldigt, mens det på svære dage kan betale sig at eksperimentere lidt, da det helt rigtige forfang kan mangedoble fangsterne. Man kan også sagtens selv lave et sildeforfang. Man skal blot bruge 4-6 små enkeltkroge str. 12-8 i sølv eller guldfarvede. Disse bindes på en 0,4 nylonline, som ophængere, og der monteres en svirvel i den ene ende og en svirvel med hægte i den anden. Om man vil binde en smule fjer eller glimmer på krogene er en smagssag, men lidt flash er klart givende. Fluerne skal gerne imitere små fisk eller rejer i vandet.

Thermokassen er godt fyldt med sild og fra midten af april kommer de første hornfisk med i festen!

Som kastevægt bruges eks. et sildebly i rød/hvid på 25-60 gram, eller eks. en lille kastepirk på 18-60 gram, afhængigt af strømforhold og den dybde, der skal fiskes i.

Sildene kan stå mange steder i vandsøjlen, og flytter sig ofte en del i dagens løb, så forfanget skal fiskes i alle vanddybder til fiskene findes. Når fiskene er fundet, kan man med fordel fiske i samme dybde i de næste kast, da stimen nu er fundet. Når man har kastet ud, lader man forfanget synke på stram line, mens man nykker let med stangspidsen for at give sildefluerne liv. Når man er nået i den ønskede dybde, trækkes forfanget gennem vandet i små træk med korte pauser, der får sildefluerne til at pulsere gennem vandet.

Når sildene hugger, føles en kraftig sitren i stangen, da sildene ryster meget med hovedet. Mange trækker hurtigt fisken ind, når der er hug, men det er en rigtig god ide at trække langsomt ind de første meter. Den krogede fisk, lokker nemlig dens artsfæller til at bide på de andre sildefluer, så man kan være heldig/god at fylde forfanget op med adskillige sild, når man haler lidt langsomt ind i starten.

Når sildene kommer til land, løftes de ind med et langt, sejt træk. Løfter man for hårdt, falder mange sild af krogene, da deres munddele er meget sprøde.

Silden er en lækker spisefisk, der indeholder en del ben. Røget eller marineret sild er i særklasse og stegt sild en delikatesse. I øvrigt er silden en fremragende agn til eks. hornfisk, torsk, havørred, gedde og mange andre fisk.

I ønskes knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen