Makrellerne er kommet!

Makrellerne er kommet!

Makrellerne er kommet! Eller rettere – kom de for allerede omkring en måned siden – men da de først for alvor optræder i store mængder nu, synes jeg at jeg ville vente med bloggen til i dag.

Makrel taget på hel tobis fisket under flåd. Tobisen ses i forgrunden.

Efter de seneste dages østlige vinde, er vandet langs vestkysten klaret op, så der er fanget en hel del makreller langs molerne derude – og vil blive fanget endnu flere i de kommende mange uger – Henover sommeren – især ved klart vand.

Makrellen er nemlig en udpræget synsjæger, så hvis vandet er for plumret langs land (Hvilket ofte sker ved frisk pålandsvind og store bølger), så søger makrellerne nogle hundrede meter ud, hvor de så kan fanges fra båd. Makrellen fanges også mange andre steder i landet – og kan praktisk talt fanges fra alle moler og havne, hvor man kan kaste ud over rimeligt dybt vand. Makrellerne kan endda optræde helt inde ved stranden, primært på kyster med dybt vand kort ude, hvor de kan presse stimer af fødefisk helt til land, så de endda af og til skylles på land af bølgerne. Dette fænomen ses hvert år på vestkysten – primært fra Hvide sande og nordover til Skagen.

Makrel fanget direkte fra kysten på Fast Attack 7 gram, sølv.

Tips:

Har man ikke båd og vandet er uklart langs kysten, så kan det måske svare sig at opsøge en anden kyst med mere klart vand. Tjek vejrudsigten inden du tager af sted, og opsøg gerne kyster eller havne med fralandsvind, da det giver klarere vand. På kyster, hvor vandet forbliver klart ved pålandsvind, kan fiskeriet dog være rigtig godt!

Et par fine makreller på sildeforfang.

Grej:

Grejet til makrelfiskeri er ganske simpelt. Til mole, havne og høfdefiskeri anbefales en kraftig spinnestang med god rygrad, samt et fastspolehjul med 0,30 – 0,40 nylonline eller 0,12-0,20 fletline, samt en god bremse. For enden bindes et makrelforfang med 3-5 kroge, som fås i mange forskellige farver og udformninger, samt et 20-60 grams blink eller kasteprik i enden med 3-krog på. Husk, at der ofte fanges mere end en makrel af gangen, når de rigtig bider, og at grejet derfor skal kunne svinge 3-6 store makreller på land uden de store problemer.. Hvis du fisker fra stranden, kan lettere grej bruges, og jeg elsker personligt at gå og lure makrellerne på knædybt vand tæt ved molerne fra stranden af, og fiske med UL grej og eks. str. 2 fast attack sølvspinnere. Makrellerne giver en sublim fight på det lette grej, og strandes, når de er klar til at blive landet. Der kan ofte stå enorme stimer fødefisk helt inde ved stranden, når makrellerne jager, og på disse dage kan det ofte give flere makrel og fiske direkte fra land, fremfor at gå ud for enden af molerne, hvor alle de andre vil være..

Agn til makrellerne.

Tips:

På dage, hvor makrellerne er lidt træge, sætter jeg et almindeligt sildeforfang på i stedet for makrelforfanget. Det er som om, at de mindre fluer på forfanget giver flere hug på stille dage, og desuden får man ofte bifangster af sild, stavsild, tobis og hornfisk.. Tobis og småsild fisket et par meter under et flåd er i øvrigt giftig agn til de store makreller, der jager i fiskestimerne… prøv det!

Makrellerne fanges selvfølgelig midt på dagen, men der er klart flere fangster for de morgenfriske eller natteravnene. Der fanges nemlig rigtig godt med makrel ved solopgang og igen ved solnedgangstid til et par timer efter. Har du derfor ikke fanget meget i dagens løb, så spis aftensmad, og tag på molerne igen sidst på aftenen – det virker! Eller tag på molerne tidlig morgen inden du skal på arbejde..

Hold desuden øje med mågerne… De jager nemlig de småfisk, som makrellerne jager op i vandet. Jeg har tit fundet makrelstimerne ved at følge mågerne langs kysten.

Når fiskene er fanget, bør de aflives og renses hurtigt efter. Makrellen er meget let fordærvelig, og bør derfor renses hurtigt og opbevares køligt – gerne i termokasse med is. Har du ikke termokasse med is med, så kan fiskene lægges i skyggen med et vådt håndklæde over, som holdes fugtigt. Vandets fordampning køler nemlig fiskene meget og holder samtidigt eventuelle fluer væk. Jeg har selv en stor termokasse med på mine makrelture, og har inden turene frosset et par 8 liters poser med vand i, til is. Det kan holde makrellerne (og kolde drikke/madpakker) kolde hele dagen. Termokassen transporterer jeg på en billig sækkevogn. En 20 liters sort spand har jeg også med til at fylde vand i, til agn, og for at holde evt. fangede makreller kølige til de skal renses.. Ofte kommer makrellerne forbi din plads i større eller mindre stimer, og når stimerne er der, er det med at få fisket løs. Så kan man rense bagefter.

Makrellerne er kommet på køl.

I ønskes alle knæk og bræk og velbekomme – Makrellen smager fortrinligt både stegt, rimmet (gravet) og røget.

Solnedgang ved Vesterhavet. Smukkere bliver det ikke!

Frank Sjøgreen