Kysttur til Djursland!

Kysttur til Djursland!

Vi havde egentlig planlagt en pighvartur – men som det af og til går, når vi planlægger en optagedag med TV Midt-Vest og Fangstgaranti måneder i forvejen, så er vejrguderne ikke altid med på vores planer.. Det blæste frisk vind fra vest med kraftige vindstød, så i stedet for en pighvartur til vestkysten, kørte vi derfor mod Djursland, da der var flere steder herude, hvor der også blev fanget flotte pig- og slethvar fra land.

Smuk lille sej, fanget på sildeforfang.

Vi besluttede at køre til Glatved, min barndoms favoritplads, og starte, da stranden her, nede ved grusgraven/stenværket altid plejer at holde fisk på årstiden her – om ikke andet, andre arter..

Vel ankommet til stranden, riggede min makker, Peter Fris sin stang op med en hel tobis, monteret på dobbelt krogsæt, som han ville fiske pighvar med. Jeg riggede til at starte med, op med en stang med sildeforfang og et 24 g. kobberfarvet toby-blink i enden. Jeg starter ikke sjældent med et silde eller makrelforfang for at finde ud af, hvilke fisk der er på pladsen. Selvom det hedder et sildeforfang, er der nemlig talrige fiskearter, der med glæde kaster sig over de små sildefluer, og desuden forstærker det virkningen af blinket for enden, da det pludselig ligner en fisk, der forfølger en stime små byttefisk..

3 sej på samme sildeforfang.

Udover spinnestangen med sildeforfang, havde jeg også rigget en flådstang op med et stort bobleflåd halvt vandfyldt, 120 cm. ned til en svirvel med 10 gram belastning på, og til sidst 80 cm. 0,40 fluocarbon med en enkeltkrog str. 2 i enden. Herpå blev en tobishale monteret, og kastet ud over sandbunden 30-40 meter ude, så den kunne drive hen over bunden. Denne metode har givet mig mange pighvar, havørreder og fjæsing gennem årene..

Havørred fanget på tobisstykke under flåd.

Allerede i mit første kast var der et kraftigt ryk i sildeforfanget…. Mon det var en hornfisk, eller….? Jeg satte hastigheden lidt ned, så forfanget kom helt ned over stenene nær land, og så sagde det bang! Jeg kunne mærke, at det ikke var hornfisk, og at der var mere end en fisk på, men det kunne da ikke være makrel….? Det var det heller ikke – det var en flok iltre småsej, der stod inde over den mærke bund. Ikke mindre end 3 stk. op til 35 cm. kom på land og blev hurtigt genudsat. Så var vi i gang!!!

Dejlig havørreddouble!

Peter fiskede videre med tobisen, mens jeg blev stående med sildeforfanget og mit toby-blink – og det virkede! Jeg havde rigtig mange hug, og fangede jævnligt småsej, og pludselig tog en større fisk fat ude over sandbunden.. Mon det var….. En havørred! Nogle blanke glimt ude i vandet viste, at en havørred var på vej ind. En smuk fisk på 44 cm. havde taget blinket, og efter hurtig aflivning, kom den i thermokassen til grillen senere – jeg havde nemlig taget en engangsgrill med derud.

Peter Fris fanger dagens første hornfisk

Kort efter gik bobleflåddet med et brag! Mon det var en af de flotte hvarrer? Da tilslaget faldt, var modstanden meget rykkende, så jeg tænkte en grov fjæsing, men endnu en havørred sprang pludseligt ud af vandet, og endnu en skøn havørred – denne gang på tobishale – kom på land. Vildt!

Skøn hornfisk taget på sildeflue på sildeforfanget.

Peter havde et par småhug, men fangede intet, mens jeg i løbet af et par timer, fik fanget flere sej og mistede en hornfisk. Vi havde dog sat en konkurrence op om, at den der fangede den største fladfisk, IKKE skulle tage en sten i munden og forklare, hvad han fiskede med…. Så der skulle bare fanges en flad! Jeg trak derfor sildeforfanget ind, og skiftede blinket ud med en 60 g. kastepirk. På sildekrogene monterede jeg 1 cm. småfileter af tobis, og kastede ud – og ventede! Jeg flyttede jævnligt forfanget en halv meter, og efter lidt tid, nykkede det derude…. Mon det var en flad eller en fjæsing? Det var en flad!!! En fik skrubbe på 28 cm. havde forbarmet sig over mig, og jeg havde nu føringen med fladfisk!

Lidt senere, kørte vi et smut længere sydpå kysten, men fik kun en enkelt hornfisk, der slugte Peters hele tobis, så vi tog tilbage, for at starte grillen op, og slutte dagen med friskgrillet havørred i læ af skrænterne!

Fyraftensøl og friskgrillet havørred! Det er livet!
Der slappes af med friskfanget og grillet havørred med toastbrød, samt en øl. Livet er herligt! Fotografen Henrik Drivsholm ses til venstre og Peter Fris til højre.

Mens engangsgrillen blev varm, blev den ene havørred renset og givet en smule salt, samt pakket i stanniol, og jeg nåede i ventetiden endda at fange en hornfisk og et par sej mere på sildeforfanget, der i den grad, havde præsteret denne dag.. Peter prøvede desperat at fange en fladfisk med børsteorm og almindeligt forfang, men det blev (heldigvis) kun til et par småsej på børsteormene. Hvordan konkurrencen blev afsluttet, må i vente med at se, til Fangstgaranti sender afsnittet ud på Youtubekanalen, Fangstgaranti

Aftenen sluttede med en kold øl og friskgrillet havørred med ristet toast. Sikke en dag!

Glatved er meget besøgt, og der kan hurtigt blive fyldt. Da vi var derude, var der både dykkere, både og kystfiskere på den forholdsvis lille plads, så tænk også gerne andre tanker… Der er MASSER af fine pladser både nord og syd for Glatved. Rugård byder på meget fint fladfiskeri og af og til pighvar, grove ørreder og andet godt. Nordpå er der mange grødebælter, som ved Glatved, der holder de samme fisk, som ved Glatved, og længere nordpå, nord for Grenå, ligger mageløse Fornæs og Kragenæs, der leverer lækkert fiskeri. Tipset med sildeforfanget er hermed videregivet… Gå ikke under 0,30 nylonline eller 0,17 fletline, da mange fisk går i bunden med forfanget, når de er på, og der skal noget træk på til at få dem op igen.. Forkort gerne forfanget, så der kun er 2-3 sildefluer – det er nemmere at kaste med, og går ikke så let i bunden. En god spinnestang på 9-11 fod er at foretrække, da en kortere stang har svært ved at presse fiskene op fra bunden. Jeg bruger oftest en spinnestang på kastevægt omkring 12-40 gram.

Knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen