Kysthavørred på regnorm!

Kysthavørred på regnorm!

Dato: 26/5-2020. Sted: Sydfyns kyster. Vejr: Solrigt, let vind og 16 graders varme. Tid: Midt på dagen.

HUG!

Jeg var i tirsdags på Sydfyn efter havørred. Normalt fisker de fleste havørredfiskere helst meget tidligt eller sent på dagen, men vi havde først mulighed for at komme i gang hen mod middagstid, hvor solen bagte ned på det smukke, sydfynske øhav. Jeg må indrømme, at jeg nok regnede mere med, at vi ville fange hornfisk, end havørred, men jeg havde taget et “hemmeligt våben” med: Regnorm!

Endnu en havørred på regnorm!

Agnen:

Ligesom Gulp børsteorm, er regnormen en rigtig effektiv agn til havørred – og især på dage, hvor havørrederne er svære. Jeg har brugt mange timer på Youtube med at studere lystfiskeres videoer af følgende fisk, og videoer af blink, der trækkes ind mellem masser af havørreder, der næsmest er ligeglade. I disse situationer er regnormen meget effektiv! Ormen dufter rigtigt, sidder godt på krogen, og kan med spin-stop, fiskes forførende ned midt i gode standpladser eks. ved sten eller tangbuske. Hvor blink og spinnere ofte ignoreres, eller medfører følgende fisk, der ikke hugger, så får man ofte meget mere stabile hug på ormene. Husk at bruge rimeligt store kroge, og give hurtigt tilslag, da man så kan genudsætte fiskene igen, hvis de er for små, eller man ikke vil hjemtage. Jeg bruger altid str. 1/0-3/0 agnkroge.

Bombarda, line og en krog. Det er alt, hvad der skal til.
Sådan agnes ormene. Gølder både regnorm og GULP børsteorm. De løse ender er vigtige.

Tacklet:

Tacklet er ganske simpelt: Jeg bruger et flydende bombardaflåd på 10-30 gram, som er formonteret mellem 2 svirvler med en stopperperle på et stykke 0.50 nylonline. I nederste svirvel, bindes 1,5-2 meter klar nylonline eller fluocarbon 0.2-0,25 mm., og til sidst en sylespids agnkrog med modhager på skaftet (gerne rød), som agnes op med 1-2 godt store regnorme eller Gulp børsteorm. Første orm agnes halvt gennem kroppen, og føres op på krogens lange skaft. Næste orm føres 1/4 på og enderne hænger løst og lokkende i vandet. Der kastes med bløde kast, så ormene ikke slås i stykker, og ormene holder nemt til masser af kast. De udvandes efterhånden i saltvand, men en orm holder nemt en halv times tid.

Metoden:

Når man er agnet op og klar, udser man sig de gode pladser – eks. leopardbund, pynter med god strøm, eller områder med spredte tang og ålegræsbælter. Man kaster så ud, og trækker langsomt hjem med godt med spin-stop. Når man kommer til sten, blæretangbuske, eller skarpe afgrænsninger mellem sandbund og ålegræs, gives gerne længere spin-stop, så ormen kan synke helt ned mod bunden. Havørreden hugger gerne i spin-stoppene, eller lige, når man starter indspinning igen. Ofte er huggene ganske forsigtige, som et lille stød i stangen. Her giver jeg ofte slæk line et sekund og strammer så let op.

Lækker ørreddouble efter kyndig guidning af Boatfishing.dk på Sydfyn.

Metoden kan bruges på et utal af kystpladser – også over ren sandbund, hvor ørrederne ynder at jagte tobis og rejer.

Orm kan kæbes mange steder, men også sagtens graves i haven. Nemmest er dog at lyse dem på en fugtig græsplæne eller den lokale fodboldbane (Især målområderne med slidt græs er gode…) Man går ud med lygte i panden, en times tid efter mørkets frembrud på lune aftener. Så vil man finde ormene ovenpå jorden, hvor de søger afklippet græs og blade, som de trækker under jorden og æder i dagens og nattens løb. Se hvordan du lyser orm ved at klikke på billedet herunder.(Husk at abonnere på min kanal).

Klik på billedet for at se, hvordan du lyser orm. Husk at abonnere på min kanal.

I ønskes knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen