Kysten kalder!
Havørred!
Marts og forår! Lige nu blæser en hård kuling udenfor og det hagler…. Ikke just det mest behagelige fiskevejr, men det omskiftelige martsvejr og de stigende vandtemperaturer er perfekte til fiskeriet efter bl.a. havørreder!
Vi havde en lun periode i februar og allerede der, blev der observeret masser af sværmende børsteorme, der virkelig kan få ørrederne i ædeflip! De ørreder, der fanges på kysten nu, er allerede begyndt at indeholde tobis og rejer udover børsteorme, og det betyder, at der nu er føde i gode mængder, hvilket udvider de typer agn, der fanger godt, da ørrederne nu, jager flere typer føde.
Blink, fluer eller kystwobblere, der imiterer en børsteoem og kan fiskes langsomt, er tæt på det sikreste kort , du kan bruge til ørrederne nu. Især i de vige og kyststræk, hvor bunden er en smule leret eller blød, hvilket holder mange børsteorme. Mere naturlig agn, som eks. GULP børsteorm er naturligvis endnu mere velfangende, da de udover en naturlig gang, også afgiver duft og har den rigtige konsistens. Børsteormene fiskes bedst med bombardaflåd og 2-3 meters forfang. Ormen kroges i hovedet med en skarp enkeltkrog, og derefter bindes 8-10 cm. line i krogen, hvorefter der monteres endnu en enkeltkrog lidt ned efter midten af ormen. Denne krog sørger for, at fisk, der kun piller i ormen, også kroges.
Regnorm eller naturlig børsteorm kan naturligvis også bruges, og regnorm er faktisk ganske effektiv, selv på den åbne kyst. Fordelen ved GULP agnen er dog, at du altid har en frisk og velfangende agn med på turen, og ikke er afhængig af at skaffe frisk agn.
Da vandtemperaturerne ikke er så høje endnu, skal der oftest fiskes langsomt, og prøv især i vige, langs skrænter eller i fjorde, hvor vandet er en smule mere ferskt. Der ynder fiskene at stå. Er det den store blanke sildeæder du vil jagte, er det dog mere den åbne kyst eller havnemolerne du skal opsøge. Her fiskes med fordel med mere fiskelignende agn, da det er de store kystørreders foretrukne bytte.
Fiskene optræder tit i stimer, så fisker man dagen igennem fra samme plads, vil man ofte opleve lange perioder uden fangst, afbrudt af kortere perioder med gode fangster. Kører man derimod rundt til forskellige pladser, eller går lange ture langs kysten, vi man oftere finde stimer af fisk, og dermed optimere sine chancer for fangst.
Jeg anbefaler en stang på 10-13 fod til bombarda, og et hjul med tynd fletline, så det mindste hug registreres.
Prøv en tur derude langs vores smukke kyster – Knæk og bræk!
Frank Sjøgreen