Hornfisk hele sommeren!

Hornfisk hele sommeren!

Invasionen er over os!! Hornfisken invaderede de danske farvande allerede fra start maj, og der fanges stadig godt med hornfisk rundt omkring. Normalt kommer der en pause i fiskeriet hen over sommeren, men de er her nu stadig, og helt frem i slut september – start oktober, kan man være heldige at træffe den sølvglinsende, velsmagende og velfightende “turbo-ål”.

En stak gode hornfisk fra Hvide sande 2018

Steder:

I starten af sæsonen, går enorme stimer af hornfisk ind på selv meget lavt vand mellem sten og grødebuske, for at gyde, og herefter spredes de langsomt på både lavt og dybere vand, hvor de sommeren igennem, æder sig tykke og fede til vintertiden, som de tilbringer under varmere himmelstrøg. Fra maj og til hen slut juni, opholder der sig mange fisk tæt ved land, og på lange de fleste kyststræk med varierende bundforhold, samt ved havnemoler og fjordudløb, vil fiskene kunne træffes. Hornfisken kan træffes i hele landet, så der er ikke grund til at køre langt for at finde dem. Helt almindelige strande med stenede eller tangfyldte områder (leopardbund) holder fisk, og især på strømfyldte steder med dybt vand et stykke ude, holder ofte mange fisk. Nogle gange kan fiskene gå så tæt, at nogle kan finde på at fejlkroge dem, ved at flå blink med store kroge, og makrelfirfang gennem stimerne. Dette fiskeri er ulovligt og forkasteligt, og giver bødestraf, så lad være! Senere på sæsonen, spredes fiskene mere, og her finder jeg dem ofte på lidt dybere vand ved moler og høfder, hvor de fanges på samme metode. Jeg fanger altid hornfisk under sommeren makrelfiskeri, hvor de også gerne bider efter makrel og sildeforfangets fluer. I sensommeren/efteråret, finder jeg dem på lidt dybere vand (3-20 meter), hvor de fortsat jager og er blevet utrolig velnærede og velfightende. De fanges stadig oppe i vandet, men ofte en smule dybere (2-3 meter).

Jeg har oftest de bedste fangster i godt vejr (sol og varme), men de kan sagtens fanges på overskyede og blæsende dage. Her står de ofte lidt dybere.

Skøn sommerhornfisk fra Sydfyn

Agn/metoder:

Hornfisken er på ingen måde kræsen, men på grund af dens meget smalle “næb” kan den være svær at fange på almindelige blink og store kroge. De mest brugte metoder er:

  • Blink med efterhængt lille trekrog. Brug gerne smalle blink på 12-20 gram, og tag den normale trekrog af. Bind 2-3 cm. 0,40 line i springringen og slut med en lille trekrog str. 10-16. Den efterhængte trekrog, kroger langt bedre end en fastsiddende krog.
  • Blink eller bombarda (Kasteflåd) med silketråd. Her bruger man ingen krog, men en ofte farverig silketråd, der består af syntetiske, lange fibre, som hornfiskens bagudrettede tænder filtrer sig ind i, og fisken kan dermed landes. Når fisken hugger, hales kun langsomt ind, så den får tid til at vikle tænderne ind.
  • Flåd eller bombarda med fiskestrimmel. Her fisker man med flydende bombarda eller halvt vandfyldt bobleflåd, og har ca. 1-1½ meter 0,25 klar line efter, hvor der i enden, bindes lille trekrog str. 16-12 eller enkeltkrog str. 6-4. Herpå monteres en lille silde, makrel eller endnu bedre: Hornfiskestrimmel på længde med ens lillefinger. (Alternativt kan man sagtens bruge kyllingehjerter, rejer, regnorm, eller GULP børsteoem eller GULP tobis). Efter udkast, trækkes et par meter ind, hvorefter der laves spin-stop et par sekunder – og herefter 2 meter træk igen. Bevægelsen lokker hornfisk fra lang afstand. Ved hug, lader man fisken sluge lidt inden tilslag. (Min favorit er hornfiskestrimler eller GULP børsteorm i orange). Jeg bruger ikke splithagl, da hornfisken gerne tager i overfladen.
Sådan ser silketråden, der fanger hornfisk uden krog ud.

Spisefisk/agn:

Hornfisken er en smuk fisk, men mange er ikke vilde med at spise den, grundet de grønne ben, som skyldes et helt ufarligt farvestof. Hornfisken er ellers en vandvittigt lækker spisefisk. Fiskene kan fileteres og gøres benfri, hvilket kræver et par forsøg, men jeg laver dem gerne med ben, da det giver mere smag, og benene er nemme at fjerne, når fisken er tilberedt. Her er et par forslag:

  • På bål: Tag en kniv, tændstikker og stanniol (måske lidt flydende margerine)med til turen. Når fiskene er fanget, renses den, og skæres i 10 cm. lange stykker. Kom en smule margerine over og pak den i stanniol, og steg den få minutter i gløderne over et strandbål.(På grillen derhjemme er selvfølgelig også en mulighed). (kom gerne en smule strandkål eller salturt ved, der ofte gror på vores strande). Friskstegt hornfisk, der spises med bølgernes klukken i baggrunden, er som at komme i himlen!
  • Stegt: Fisken renses, skrabes fri for skæl, og rulles i rugmel, og steges derefter i smør på pande. Server gerne nye kartofler med persillesmør til!
  • Røget: Hornfisken er meget velegnet til rygning, og især de fede efterårsfisk smager, så englene synger! Kan ryges på kuglegrille, eller i rygeovn.
  • Agn: Hornfiskens skind er sejt og dens kød er en delikatesse for nærmest alle rovfisk! Jeg har eks, fanget fladfisk (Især pighvar og slethvar), hornfisk, fjæsing, torsk, havørred, sej, lange, havkat og kulmule på hornfisk. Skær gerne ud i strimler, når de er renset, og frys ned i portioner, som er lige til at tage med, når du skal ud!
Bombarda, line og en krog. Det er alt, hvad der skal til.

Knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen