Geddetur i åen!
HUG!
“Flåddet med den døde skalle, sprayet med GULP Herring, gav pludselig et lille hop.. Var det skallen, der ikke var helt død, eller? Kort efter kom der igen en ring fra flåddet, og så trak flåddet langsomt ud i hovedstrømmen og gik under.. Der var en gedde, der havde taget skallen!”
I søndags d. 3/2 var jeg taget til Gudenåen nedstrøms Ulstrup med Peter Fris og Henrik Drivsholm, for at lave lidt fisketv til programmet Fangstgaranti. Vi havde fået lov til at fiske på Randers Sportsfiskerklubs stræk af åen, hvor der gennem de seneste år er landet rigtig mange store gedder. Især Bjerringbro og Randers Sportsfiskerklubs stræk har givet rigtig mange gedder over meteren, og vi ville prøve at fiske åen gennem med gummidyr først, og så prøve skaller senere. Det er tilladt at bruge agnfisk på RSK´s stykke, men kun kunstagn er tilladt på Bjerringbros vande.
Inden vi kom i gang, var 10-12 juniorer fra Hadsten foreningen, nede og fiske strækket igennem, men de fik ikke fisk. Vi havde heller ikke held i sprøjten, hvilket nok både skyldes det relativt store fiskepres denne dag, samt det utroligt flotte solkinsvejr og den lave vandstand (Undskyldninger er der nok af..) Jeg havde en teori om, at der nok skulle fiskes mere stationært i hullerne med strømlæ, da vi jo vidste at fiskene var der, og det viste sig at give pote! Efter en 25 cm´s skalle sprayet med GULP sildespray, havde lagt på bunden bag en busk i åen på ca. 1,5 meters vanddybde i en halv times tid, kom hugget, og en pragtfuld og særdeles velfightende ågedde kom op til beundring og fotografering, før den blev genudsat med håbet om et gensyn senere.
Masser af vores større åer i landet huser en god geddebestand, og store gedder ser man faktisk ofte. Gedderne bliver hurtigt store af den gode kost af laksefisk og fredfisk, som ofte samler sig på strømsvage steder. Gedderne ynder at stå, hvor der er godt med skjul og ikke meget strøm. Mange fanges på geddefluer, som med deres utroligt levende bevægelser ved selv meget langsom indtagning, lokker gedderne i fordærv. Gummidyr kan også være meget effektive, men de skal dog fiskes lidt hurtigere for at “levendegøre” dem. Og så er der naturligvis de naturlige agn, som eks. skaller. De kan fiskes levende eller døde, og hvis de er døde, kan de med stor fordel “boostes” med eks. lakseolie eller GULP sildespray, der kan øge deres tiltrækningskraft væsentligt. I åerne føres duftsporet langt, så man kan tiltrække gedder fra lang afstand, hvis de fiskes stationært.
HUSK enten stålforfang eller tyk nylon/fluocarbonforfang, da gedden ellers bider linen over!
Så fat flue, spinne eller agnstangen, og tag en tur i åerne efter den ultimative rovfisk – Gedden!
PS: Peter Fris tabte dagens konkurrence, så han fik en lille opfriskende oplevelse – se her: https://www.youtube.com/watch?v=kD-fWfB3Bhc
Knæk og bræk derude!
Frank Sjøgreen